Ağiz ve diş bakımı :
Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?
1. Diş fırçası : İyi bir diş fırçası baş kısmı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçalarının dişleri daha iyi fırçaladığı söylemek doğru olmaz.
2. Diş macunu : Diş fırçasının mekanik fırçalamasının etkisini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da cevap vermek gerekiyor.Bize göre "En iyi" ya da "İdeal" bir diş macunu yoktur.En iyi diş macunu size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren,tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur.Ancak zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı önleyecektir.
3. Diş ipleri : Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.
4.Ağız gargaraları : İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yöntemidir.
5. Diş arası fırçaları: Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalardır. |
|
Diş Fırçalama :
Diş temizliğini asıl diş fırçası yapar, diş macunu değil. Dis macunu, aşındırıcı ve köpürücü özelliği ile bakteri plağını gidermeyi kolaylaştıran, ağıza hos bir koku veren ve fırçalamayı zevkli hale getiren bir yardımcıdır.
Diş fırçanızı kullandıktan sonra iyice yıkayın ve bir bardak içine, fırça başı yukarıda olacak sekilde koyup açıkta kurumasını sağlayın. Doğru bir şekilde kullanıldığında, bir diş fırçasının ortalama ömrü 2,5 - 3 ay dır.
dislerin ve dis etlerinin ortak dusmani olan bakteri plağı,diş çürümelerine yol acan yapiskan bir mikrop tabakasidir.bu tabaka disetlerine sıcradiginda,kısa zamanda dis kaybi ile sonuclanan diseti hastaliklarina yol acar.dislerin iç,dış ve çigneme yuzeylerinden bakteri plagini ve yemek artiklarini arindirmanin en etkili yolu dislerin dogru fırçalanmasidir.
Fırcanızı 45 derecelik bir açı ile diş-dişeti birlesimine yerlestirin.fırcanizi kıl uclarinin aynı yerde kalmasina ozen gostererek kucuk daireler cizecek sekilde hareket ettirin.bu hareket fircanizin kenarindaki uzun kıllari ile dişeti hizasinda ve diş arasinda olusan bakteri plaginin temizlenmesini saglayacaktir.ayni hareketi her bir dis uzerinde 10 ar saniyelik surelerle tekrarlayin.
Ayni kucuk dairesel hareketlerle,alt ve ust dislerinizin dıs yuzeylerinde olusan bakteri plagini temizleyin.alt ve ust dislerinizin ic yuzeylerini de ayni yontemle temizleyin.on dislerinizin arka yuzeylerini fırcanizi dik tutarak temizleyin. Diş fırçalarken yapılan en önemli hata, diş fırçasını çok sert ve aşırı bastırarak kullanmaktır. Fırçalama sırasında dişetini zedelememeye özen göstermek gerekir.
.
|
|
|
|
|
Diş ipi |
|
Sadece diş fırçalama ile yeterli temizlik sağlanamaz, temizlenmeyen diş aralarında oluşacak bakteri plağı ve yemek artıkları ancak her gün düzenli olarak diş ipi kullanımıyla uzaklaştırılabilir. Yaklaşık 30 cm uzunluğundaki bir diş ipi orta parmaklara dolanır , üst dişlerin arasına geçirmek için baş parmaktan yararlanılır . |
|
Diş ipini her dişin çevresinde eğim vererek yukarı- aşağı hareket ettirip bakteri plağı temizlenir. Bu işlem tüm diş aralarında tekrarlanır. Alt dişlerimizi temizlerken ise, diş ipini dişler arasından geçirmek için işaret parmakları kullanılır ve diş ipine dişin çevresinde eğim vererek yukarı aşağı hareket ettirerek tüm dişler temizlenir.
|
|